Problémamegoldás az önmagaddal való kapcsolat mélyítésével.

Földút mellett jobbra napsütötte szántóföld. Messze a hegyek felett sötét viharfelhők közelednek. Önbizalom a menedék.
Földút mellett jobbra napsütötte szántóföld. Messze a hegyek felett sötét viharfelhők közelednek. Önbizalom a menedék.
Vihar közeleg — Fotó: Manhertz József (2014.04.21.)

Úgy hírlik, hogy az ember alapvetően társas lény. Szinte mindenki keresi és kedveli is mások társaságát. Most viszont az egyedüllét fontosságáról fogok írni.

Rengeteg problémánk más emberekkel kapcsolatos. Először is itt vannak a szülők, a házastárs, a gyermekek. Aztán a munkában ott vannak a főnökök, kollégák, beosztottak, ügyfelek, vagy a vállalkozásokat jellemző számtalan üzleti kapcsolat.

Az emberekkel való kapcsolatod ápolást és törődést kíván. Ehhez azonban először saját magadat kell megerősítened. Persze, javítanod kell a kommunikációs képességeden, és egyebek — ezt jól tudjuk. De most lépj vissza teljesen! Mondhatnám akár úgy is, hogy vonulj vissza!

Albert Einsteintől származik az a nagyszerű…


Motivációs tippek a célok megvalósítása felé vezető út felénél.

Karbonnegatív dolgozóm a Sikárosi rét melletti nyírfaligetben, a Pilis hegység szívében. (fotó: Manhertz József, 2018.06.19.)
Karbonnegatív dolgozóm a Sikárosi rét melletti nyírfaligetben, a Pilis hegység szívében. (fotó: Manhertz József, 2018.06.19.)
Karbonnegatív dolgozóm a Sikárosi rét melletti nyírfaligetben, a Pilis hegység szívében. (fotó: Manhertz József, 2018.06.19.)

Ahhoz, hogy új lendületet vegyél, néha meg kell állnod. Ez pontosan igaz a célok megvalósítása során, és bizony szükségszerű, amikor nem az elvártak szerint jönnek az eredmények. Pláne akkor, ha már a kiégés ellen is tenned kell valamit.

Te hogy vagy ezzel? Könnyedén haladsz a kitűzött célok felé?

Mert ha igen, akkor most megerősítelek és felgyorsítalak a helyes úton. Ha viszont beragadtál vagy csak döcög a megvalósítás, akkor új lendületet vehetsz.

Egy futballmérkőzés félidején gyakran az öltözőben dől el, hogy ki nyeri a meccset. Talán egy edzői motiváció aktiválja az addig rejtett képességeket. …


Így lesz örömteli a haladás a célkitűzés után.

Pillanatkép a 110. Nyilvános beszéd és retorika tréningről (2010.02.08.) A célok megvalósítása volt a téma.

A most következő ötletek nagy segítségedre lesznek a célok felé való haladásban. Feltéve persze, ha vannak céljaid! Két biztos jele van annak, hogy jó célkitűző vagy: a célok kitűzése valamilyen formában meg van jelenítve (leírva, képekkel támogatva), valamint azok kizárólag az önismeret alapján születtek, külső nyomástól függetlenül.

Az alábbi gyakorlatias tippcsokor egy korábbi tréningünk írásos lenyomata. A tréning hangfelvételét az írás végén találod. Meghallgatva még több inspirációt kaphatsz.

Íme a 15 tipp a célok megvalósításához:

1. Motiváció

A célod alapvetően neked fontos, attól függetlenül, hogy a megvalósításában mások támogatnak-e, vagy sem. A támogatásuk megszerzése akkor fontos, ha még függsz a véleményüktől. Erre…


A célok kitűzése indítja be a siker folyamatát. De nagyon!

Célkitűzés — a célok elérésének legegyszerűbb módszere
Célkitűzés — a célok elérésének legegyszerűbb módszere
Pillanatkép a 109. Nyilvános beszéd és retorika tréningről (2010.01.18.) A célkitűzés volt a gyakorlás témája.

Célkitűzéshez füzetet teleírni és álomnaplót készíteni vidám és hasznos dolog, ám mindez időt vesz igénybe, s ezért sokan bele sem kezdenek. Ezért anno,a 2010-es évet indító célkitűző tréningre készítettem egy egyszerű eszközt, amellyel bárki könnyedén és gyorsan összeállíthatja az éves célkitűzését. (A tréning hangfelvételét az írás végén találod.)

Csupán egy lap az egész, amely a legegyszerűbb választ adja a kérdésre: hogyan tűzz ki célokat? Rögtön mutatom, s utána röviden elmagyarázom a működését. Íme:


Leld meg a saját utadat — vagy alkosd meg kedved szerint!

Igen, ott én közeledek! Fotó: Manhertz Edit — Ausztria, Hochkönig (2016.)

Elkötelezett önfejlesztők hamar felismerik a következő gondolat életük minden területére érvényes igazságát:

Ahhoz, hogy többet kapj, először többet kell adnod.

Amilyen egyszerű ezt az elvet elméletben elfogadni, gyakran éppolyan nehéz az életben megvalósítani.

Pontosan így van ez a munkában is. Ahhoz, hogy több pénzt keress és nagyobb elismerésben részesülj, először minőségben kell jobbat nyújtanod vagy mennyiségben kell többet adnod. A fejlődés megvalósítása már rögtön az elején nehézségekbe ütközik, ha nem szereted azt, amivel foglalkozol. Ez alapvető probléma, amin muszáj változtatnod. Muszáj, hiszen az életed nagy részét munkával töltöd. Ha vállalkozó vagy, akkor talán az egészet.

A most következő gyakorlat megmutatja…


Így aktiváld elméd automata sebességváltóját.

Fotó: Manhertz József — Hochkönig, Ausztria (2012. október 25.)

Mi történik az autóval, ha tövig nyomod a gázt és elfelejtesz váltani? Pont ugyanaz, mint amikor önmagadat pörgeted túl — kiég a motor.

A kikapcsolódás létkérdés. Sajnos ezt sokan csak akkor ismerik fel, amikor már késő. Ráadásul a kikapcsolódásra akkor van igazán szükség, amikor a legkevésbé sincs rá idő.

A váltó ugyanolyan fontos mint a gázpedál

Ha gázt adsz, akkor felpörög a motor, a jármű elindul és lendületet kap. A motor hamarosan eléri azt a fordulatszámot, ahol a legnagyobb teljesítményre képes. Ha tovább nyomod a gázt, akkor a fordulatszám a kritikus tartományba kerül, ahol az ereje drasztikusan leromlik. Huzamosabb ideig túlpörgetve pedig a motor károsodik, majd elkopva…


A lelki béke megteremtésének és megőrzésének módja az elégedettség — így gyakorold a célok könnyű elérése érdekében.

Alpesi kirándulásaink egyik csúcspontja. Fotó: Manhertz Edit— Ausztria, Hochkönig (2016.)

Állandó mozgásban vagyunk

Van egy közös tendencia, amely az emberek mellett minden érző lényre egyaránt vonatkozik. Függetlenül attól, hogy vannak-e tudatosan kitűzött céljaink vagy sem, minden cselekedetünket két tényező motiválja.

Az egyik motivációnk a szenvedéstől való távolodás: legyen az pénzhiány, túlsúly, betegség, egy rossz párkapcsolat; ezektől mind szabadulnánk. A másik motivációnk a boldogsághoz való közeledés, amely az előbbi kellemetlen dolgok ellentéte. Ezek az irányultságok érzelmeket keltenek és mozgásban tartanak.

Lelki béke — a tökéletes belső körülmény

Az imént vázolt irányok egy egész életen át tartó mozgást feltételeznek, állandó távolodást a rossztól és közeledést a jó felé. A mozgás pedig lelki energiát fogyaszt. Az eredménytelenségből fakadó belső feszültség még annál is…


Tanács az önbizalom és a lelki nyugalom megtartásához a célkitűzés és megvalósítás folyamatában.

Fotó: Marten Bjork, Unsplash

Amennyiben Szilveszter éjszakáján vagy máskor egy érzelmi impulzus hatására fogadalmat tettél, akkor itt a lehetőség, hogy visszaadd a fogadalmat.

Miért?

Ha esélyes, hogy nem tudod megtartani a fogadalmadat, akkor inkább ne fogadj meg semmit! Fogadalommal nem cselekedni sokkal rosszabb, mint fogadalom nélkül. Pedig nem is a spirituális szintről beszélek, ahol a fogadalomszegésért (pl. cölibátus) súlyos visszahatásokra számíthatnál.

Az önmagadnak tett fogadalmak megszegéséért pszichológiai szinten jár a büntetés.

A legtöbb fogadalom pár nap vagy hét után a feledés homályába süllyed. Ez a sorsuk. (Apropó, mit fogadtál meg tavaly, és azelőtt, no és azelőtt? Megtartottad?)

Szándékosan használtam a “feledés homályába süllyed” kifejezést. A…

József Manhertz

Vlogger • Trainer • Entrepreneur • 49 • Hungary • Communication + Self-Confidence • I transform my thoughts into words … soon in English • youtu.be/rZQ_BMHW5tI

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store