A valaha volt legegyszerűbb célkitűzés

Célkitűzés — a célok elérésének legegyszerűbb módszere
Pillanatkép a 109. Nyilvános beszéd és retorika tréningről (2010.01.18.) A célkitűzés volt a gyakorlás témája.

Célkitűzéshez füzetet teleírni és álomnaplót készíteni vidám és hasznos dolog, ám mindez időt vesz igénybe, s ezért sokan bele sem kezdenek. Ezért anno,a 2010-es évet indító célkitűző tréningre készítettem egy egyszerű eszközt, amellyel bárki könnyedén és gyorsan összeállíthatja az éves célkitűzését. (A tréning hangfelvételét az írás végén találod.)

Csupán egy lap az egész, amely a legegyszerűbb választ adja a kérdésre: hogyan tűzz ki célokat? Rögtön mutatom, s utána röviden elmagyarázom a működését. Íme:

Íme az űrlap a célkitűzés leegyszerűsítéséhez!
A célkitűző lap évszám nélküli változatát ide kattintva letöltheted. (PDF)

A célkitűzés kritikusan fontos. A személyiségfejlesztés terén bármiről is beszélünk, közvetlenül vagy közvetve mindig kapcsolódunk a célokhoz. A célok akkor kapnak erőt, amikor valamilyen formában megjelenítjük azokat. Ezúttal a legegyszerűbb formáról van szó.

5 ok, amiért a többség nem tűz ki célokat

Brian Tracy szerint négy oka van, amiért a legtöbben nem tűznek ki célokat:

1. nem ébrednek rá a fontosságára
2. nem tudják hogyan kell kitűzni
3. félnek a visszautasítástól (romboló kritika)
4. félnek a kudarctól

Tapasztalatom szerint van egy ötödik ok is:

5. félnek a sikertől

Bizony! Valóban furcsa dolog félni a sikertől. Meglehetősen ellentmondásos állapot egyszerre vágyni rá és félni is tőle. E félelem mögött az önbizalomhiány található, amely gátolja a jelenlegi helyzet átalakítását a vágyott helyzetté. Ez a gát megjelenhet a cselekvés mindhárom szintjén: testi, szóbeli, és tudati szinten. Szomorú látni, hogy vannak emberek, akik a múltban gyökerező gátlások miatt nemhogy beszélni, de még gondolkodni sem mernek a jövőbeni helyzetük sikeres változatáról.

A fenti öt problémát külön-külön részletesen megvizsgáltam. A felismeréseket és hatékony megoldásokat bemutató előadások videós-hangos-írásos lenyomatait a közeljövőben eléd tárom. Most azonban maradjunk a célkitűzés egyszerűsítésénél, feltételezve, hogy mersz a céljaidról gondolkodni, beszélni, és ami a lényeg, tenni is!

Egy életképes cél legfontosabb jellemzője: KONKRÉT

Ezúttal feltételezem azt is, hogy tudod milyenek a megfelelő célok. A számodra megfelelő célok! Vagyis, meghatározott, van minősége és mennyisége, valóságos.

Az nem cél, hogy “boldog akarok lenni” — ez egy állapot. E vágyott állapot kiváltó oka egy célhoz vezető úton való haladás lesz. Figyelsz? A cél önmagában nem boldogít, a megvalósítás folyamata tesz azzá.

Ebben az esetben a boldogságot ne spirituális szempontok alapján értsd, hanem a hétköznapi szóhasználat szintjén. Szerintem helyénvalóbb a sikeresség érzésével helyettesíteni. A siker érzése mindig a célirányos haladásból fakad. Ezért szükséges, hogy legyen precízen megfogalmazott célod az életed minden fontos területén.

Tehát, a vágyott állapot önmagában nem tervezhető, viszont a cél megvalósításához vezető út igen. Már régóta nem lep meg az a jelenség, amikor egy előadáson felteszem a kérdést, hogy kinek mi a legfőbb célja és a válaszadók fele a boldogságot nevezi meg.

Ha még bizonytalan vagy a megfelelő célok megfogalmazásában, akkor a fenti űrlap kitöltése előtt mindenképpen olvasd el a Hogyan találjunk célokat? c. írásomat, amelyben egy ügyes gyakorlattal rávezetlek a számodra megfelelő célok kitűzésére.

Célkitűzés, tervezés, megvalósítás

A célok kitűzése, a célok elérésének megtervezése, valamint a célok megvalósítása három különböző dolog. Csak röviden néhány támpont:

Célkitűzés

A célod legyen reális, de ösztönző. A realitás mindig a saját életed viszonyrendszeréről szól. A célok elérésének feltételeit meg kell teremteni. Hajlandó vagy megfizetni az “árát” minden szükséges módon?

Ahogyan a szenvedélyes fogadalmakat, a céljainkat is hajlamosak vagyunk túl magasra pozicionálni. Az év elején úgy érezhetjük, hogy még végtelenül sok időnk van az év végéig, ezért túlozhatunk a célok meghatározásakor.

Igaz, hogy bármilyen cél sokkal jobb, mint a céltalanság, de ha már eltökélt vagy, akkor legyél eredményes is. A meghatározásban segít az önismeret. Nem számít, hogy a világ mit akar rád erőszakolni, figyelj befelé. Ahhoz, hogy mély bensőséges kapcsolatba kerülj magaddal, rendszeresen alkalmazd az önbizalom növelés eszközét, a magány gyakorlását.

Tervezés

Egy évet tervezz meg előre és legyél következetes! Vedd figyelembe a következőket:

- a múlt tendenciái
- a feltételek megteremtésének hajlandósága
- a motiváltságod szintje
- az aktuális tárgyi és szellemi eszközök

Indulj ki a valóságból és érkezz meg az álmaidba!

A tervezés legyen folyamatos tevékenységed. Ha kell, rugalmasan igazíts rajta. Minél közelebbi idősávról van szó, annál részletesebb legyen. Meglátod, rá fogsz érezni az ízére, és nagyon fogod élvezni.

A tervezés első lépéseként tekints vissza az elmúlt évre, és nézd meg a felmerült akadályokat. Fontos a korábbi akadályok és kudarcok okainak azonosítása, mert azokból sokat tanulhatsz, és jó döntéseket hozhatsz a folytatáshoz. A múlt sikereinek tudatosítása is fontos, hiszen erőt adnak a továbblépéshez. Minden a javadat szolgálja.

A kudarcok tanítanak, a sikerek motiválnak.

Megvalósítás

Csupán kövesd és hajtsd végre a tervet! Csupán??

Talán ez a legnehezebb része a játéknak. Vagy a legkönnyebb. A célok megvalósításának elszenvedése vagy élvezete feldobja a következő kérdést, amely beárazza a ráfordított figyelmedet, energiádat és idődet:

Megéri?

Erre a kérdésre kizárólag te tudsz jó választ adni. Az is lehet, hogy a kérdést csak a végén és múlt időben tudod feltenni. Az esetleges bűntudat elkerülése érdekében feszítsd meg a jövőbelátó képességedet és mielőbb adj magadnak megnyugtató választ. Mélyen megnyugtatót, mert bármilyen célt is szeretnél elérni, a mögöttes törekvés mindig az elégedettségre, vagyis a lelki béke elérésére irányul.

Ha a válaszod egyértelműen pozitív, akkor csapj a lovak közé! A nagy lendületben pedig maradj rugalmas és a célt szem előtt tartva, szükség esetén tervezd át a folyamatokat. A terved legfontosabb üzenete az, hogy pontosan tudd a következő lépést.

Közelre nézz, de messzire láss!

Lendületvesztés idején fontold meg a bevált, újraindító tippjeimet:

Jövőkép — a jövőd víziója

A jövőkép és a célkitűzés nem azonos.

Eddig az egyéves céljaidról volt szó. De vajon látod-e a távolabbi jövődet? Szeretnél még nagyobb lendületet a céljaidhoz?

Egyértelmű! Akkor, nosza, alkosd meg a jövőképedet! A jövőképed abban segít, hogy egy irányba állítsa a céljaidat, s ezzel extra motivációt gerjesztve felgyorsítja a megvalósításukat.

Öt vagy tíz év múlva milyennek látod az életedet? Milyen emberré váltál? Milyen a lelki és testi egészséged? Mivel foglalkozol? Hol élsz? Kik vesznek körül? Mekkora a vagyonod? Milyen a lelki fejlettséged? …és így tovább.

Ugye egyenes ágon közelebb kerülsz az áhított jövődhöz, amennyiben megvalósulnak az egyéves céljaid? Amennyiben megvan a jövőképed, úgy annak húzóereje mágneses hatással lesz a rövidebb távú céljaidra.

A cél megtervezendő, a jövőkép átérzendő.

Célkitűző lap — így használd!

A célkitűző lap a célokat összesíti és három fő csoportba sorolja, amelyek egymásra épülnek és egymást erősítik. A lap célja, hogy egy szempillantással tudatosíthasd a céljaidat és láthatóvá tegye a motivációs, okozati láncolatot.

Korunkban az önfejlesztés a siker alapja. Ma az érvényesül, aki a saját szakterületén folyamatosan képzi önmagát. Ha tanulsz, akkor a munkahelyi karriered vagy a vállalkozásod fellendül, amelynek egyik fő eredménye a több pénz. Ez a pénzáram biztosítja a személyes céljaid megvalósulását, fenntartását és fokozását.

Ezt az összefüggést idézd fel a nehézségek idején, s akkor új erőre kapsz a célok megvalósítása során.

Elkötelezettséged növelése: Foglald írásba és írd alá!

A célok leírása fokozza az elkötelezettséget, mert az úgy hat, mint egy szerződés. Az írott szerződés tartalmához rendszerint tartjuk magunkat. Ebben az esetben saját magaddal kötsz szerződést, így elegendő lesz egy aláírás. Úgy ám, a célkitűző lapot kitöltés után kéretik aláírni! Meg fogsz lepődni, micsoda különbség ez.

Látod? Ilyen egyszerű a célkitűző lap használata. Ugyanakkor azt is tudhatod, hogy nem is olyan könnyű megfelelő célokat kitűzni, majd azokat egy rendszerbe tenni.

Viszont, ha előzetes megfontolás nélkül csak gyorsan kitöltöd a lapot azzal, ami épp eszedbe jut, akkor máris beindítasz egy varázslatos folyamatot, amely idővel önmagát fogja rendszerezni. A finom részletekkel később ráérsz foglalkozni. Ha nagy káosz van az életedben, akkor ez egy kitörési pont lesz egy sikeres és nyugodt jövő felé.

Tarts velem és értesülj azonnal a legújabb írásaimról (Follow gomb odalent!), mert itt minden vonzó és ijesztő tapasztalatomat megosztom a célkitűzésről, a tervezésről, és a megvalósításról. A teljesség igényével. Pont.

Boldog célkitűzést és örömteli megvalósítást!

Menni fog. Nekem elhiheted.

Ez az írás a 109. Nyilvános beszéd és retorika tréningen (2010. január 18.) elhangzott előadás alapján készült. Meríts belőle még több inspirációt a célkitűzésről és hallgasd meg a YouTube vagy a Podcast csatornámon.

Köszönöm, hogy elolvastad! Ha hasznosnak találtad, akkor bátran üss a taps 👏 gombra párszor, s ezzel elősegíted, hogy mások is megtalálhassák.

Minden írásom és videóm a személyiségfejlesztés és kommunikáció színes égboltja alatt születik. Különösen lelkesít a szabadúszó vállalkozásfejlesztés és a közösségépítés a digitális térben. Azon vagyok, hogy egyre gazdagabb legyél zsebben, kapcsolatokban, de leginkább szívben.

Kérlek, tarts velem és kövesd az írásaimat itt! 🖐😃 Köszönöm!

--

--

Vlogger • Trainer • Entrepreneur • 50 • Hungary • Communication + Self-Confidence • I learn to transform my spoken thoughts into written words •

Love podcasts or audiobooks? Learn on the go with our new app.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store