15 gyorsító tipp a célok megvalósítása során

Így lesz örömteli a haladás a célkitűzés után.

Pillanatkép a 110. Nyilvános beszéd és retorika tréningről (2010.02.08.) A célok megvalósítása volt a téma.

1. Motiváció

A célod alapvetően neked fontos, attól függetlenül, hogy a megvalósításában mások támogatnak-e, vagy sem. A támogatásuk megszerzése akkor fontos, ha még függsz a véleményüktől. Erre a 12. tippben még visszatértek, de most maradjunk a motivációnál.

2. Tartsd a jó irányt!

A célok megvalósítása tervszerű cselekvést kíván. A jó tervből kiolvasható a következő lépés, amely az eredményesség és az időgazdálkodás szempontjából a lehető legfontosabb.

3. Maradj lendületben!

Emlékszel a lendületmegmaradás törvényére még az általános iskolából? A lényege egyszerű: egy tárgyat könnyebb mozgásban tartani, mint mozgásba hozni.

4. Kezdd el most!

A halogatás veszélyes csapda, mert ez egy anti-cselekvés, amely szabotálja a célod megvalósulását. A halogatás egy rossz szokás, amely mögött valamilyen lelki probléma van.

5. Mérd a változást!

Érdekes és bizonyított jelenség:

Amit mérsz, az fejlődésnek indul.

Amint mérni kezded a folyamatokat, felgyorsítod a megvalósítást.

6. Jutalmazd magad!

A nyugati pszichológia már régen felismerte, hogy a jutalom ösztönző hatású. Ha elértél egy részcélt, vagy teljesítettél egy feladatot, akkor adj magadnak egy megfelelően arányos jutalmat. Például menj el moziba, vacsorázz egy jó helyen, fizess be egy masszázsra, vagy csak kirándulj egyet! Ha pedig egy komoly mérföldkőhöz értél vagy elérted a célt, akkor nyugodtan ajándékozd meg magad a vágyott, új mobiltelefonnal. Bármi jöhet, csak tőled függ, hogy mi ösztönöz.

7. Engedd meg a hibázás lehetőségét!

Maximalisták figyelem!

Nem lépni rosszabb, mint hibázni.

A maximalizmus, mint megfelelési kényszer, többé-kevésbé mindenkiben benne van. Gyakran azért nem lépünk, mert úgy véljük, hogy még nem vagyunk elég jók. Pedig…

8. Ne halogass!

Sacinandana Swami, a védikus filozófia világszerte ismert tanítója szerint két oka van a halogatásnak:

Mi a halogatás ára?

Gondolj bele, hogy mit veszítesz, ha nem lépsz? Elsősorban a legfontosabb eszközt, az idődet, amit soha nem kaphatsz vissza. Becsüld meg!

9. Bioritmusod és pszichoritmusod felismerése

Találd meg a nap legértékesebb időszakait, amikor testileg és lelkileg a csúcson vagy! Ezek a stratégiai pillanatok, amelyeket csak olyan tevékenységekre fordíts, amelyek a célok megvalósítása során a legkedvezőbb eredményt hozza.

10. Kapcsolódj ki rendszeresen!

Még akkor is kapcsolódj ki rendszeresen, ha imádod a munkádat. Különben idővel, ki fogsz égni, mint egy túlpörgetett motor. Ekkor drasztikusan romlik a teljesítményed és rengeteg energiád feleslegesen elvész.

11. Gondolkodj a céljaidról!

Ez az előző tippel remekül összekapcsolható. Válts környezetet, például menj sétálni az erdőbe, vagy csak ki az utcára. Emelkedj a céljaid és a feladataid fölé, szemléld azokat “madártávlatból”!

12. Beszélj a céljaidról!

Vagy inkább ne beszélj! Légy óvatos, csak olyan személyeknek beszélj a céljaidról, pláne a részletekről, akik támogatnak! Ez a tipp róluk szól.

13. Tervezz előre!

Minden este írd össze a másnapi teendőidet! Másnap pedig a megfelelő fontossági sorrendben hajtsd végre a feladatokat. Ez az időgazdálkodás egyik alap gyakorlata. A gyakorlatnak a másnapi eredményesség növelésén túl van egy aznap esti nyugtató hatása is. Ez utóbbiért már önmagában megéri alkalmazni.

14. Összpontosíts!

Egyszerre csak egy nagy feladaton dolgozz! Ha megosztod a figyelmedet, akkor megosztod az erődet is, lelassulsz és hamarabb elfáradsz.

15. Fejezd be!

Amit elkezdtél, fejezd is be! Ugye milyen evidens? Mégis gyakran elfelejtjük. Alakítsd ki azt a szokást, hogy ha valamit elkezdesz, akkor csináld is végig! Ez a tipp a lelki nyugalom szempontjából a legfontosabb.

Jöhet a következő lépés?

A célok megvalósítását serkentő leghasznosabb tippjeimből válogattam össze a fentieket. Ha csak ezeket megfontolod, majd néhányat közülük beépítesz a gyakorlatodba, akkor gyorsabban fogsz haladni. A saját tapasztalataim ezt igazolják.

Vlogger • Trainer • Entrepreneur • 50 • Hungary • Communication + Self-Confidence • I transform my thoughts into words … soon in English • youtu.be/rZQ_BMHW5tI

Vlogger • Trainer • Entrepreneur • 50 • Hungary • Communication + Self-Confidence • I transform my thoughts into words … soon in English • youtu.be/rZQ_BMHW5tI