Tippcsokor kiégés ellen, avagy stresszoldás és a megfelelési kényszer legyőzése

Így aktiváld elméd automata sebességváltóját.

Fotó: Manhertz József — Hochkönig, Ausztria (2012. október 25.)

A váltó ugyanolyan fontos mint a gázpedál

Ha gázt adsz, akkor felpörög a motor, a jármű elindul és lendületet kap. A motor hamarosan eléri azt a fordulatszámot, ahol a legnagyobb teljesítményre képes. Ha tovább nyomod a gázt, akkor a fordulatszám a kritikus tartományba kerül, ahol az ereje drasztikusan leromlik. Huzamosabb ideig túlpörgetve pedig a motor károsodik, majd elkopva, kiégve tönkre megy. Mit tehetsz ellene?

Válts!

Ugye milyen evidens? Az autóban csak egy fokozattal feljebb kapcsolsz, a motor elcsendesedik, és új erővel ismét lendületet ad a sebesség tovább növeléséhez. Vajon az életedben is szoktál váltani?

Vedd észre a túlpörgést!

Az autóban ülve nem kell gondolkodni azon, hogy mikor kell váltani. Hallod a motor hangját és látod a fordulatszámmérőt. A váltás nem ennyire egyértelmű a munkádban vagy az életed más területén. Lehet, hogy az elméd még friss, de a tested már fáradt, vagy éppen fordítva. Figyelj a jelekre, amikor a nagy “gázadástól” romlik a teljesítményed!

Burnout-szindróma (kiégés szindróma)

Ebből máris tudhatod, hogy nem testi, hanem lelki problémáról van szó. A kiégés szindróma folyamatos stressz hatására alakul ki. A stressz elsősorban munkával kapcsolatos elégedetlenséget* feltételez: túl sok munka, kevés jövedelem, rossz munkahelyi légkör, elismerés hiánya, nagy külső és belső elvárások (megfelelési kényszer), helyzetekbe való beragadás, kilátástalanság stb. A magánéletben szintén jelen vannak ezek megfelelői, a fizetést leszámítva.

* A valóság nem tükrözi az ideális helyzetet.

A stressz tehát az érzelmi világunk problémája. A problémás lélek pedig könnyen magával rántja a testet is. Még a nyugati orvostudomány is egyre több testi betegség mögött fedezi fel és igazolja a lelki okot. Kijelenthetjük, hogy a stresszoldás létszükséglet.

TUDATOSSÁG — ez a megoldás kulcsa.

A tudatosság definíciója egyszerű: tudni azt, ami van, s felismerni a jelenségek közötti összefüggéseket.

Ezt tedd kiégés ellen — ha még nincs baj!

Tedd szokásoddá a kikapcsolódást! Be kell látnod, hogy a kikapcsolódás nem azt jelenti, hogy leállsz, vagy lemaradsz. Épp ellenkezőleg, ahogyan az autó is egyre gyorsabban halad a váltások után, pont úgy fogsz te is gyorsabban haladni a céljaid felé. A megfelelési kényszer általi túlpörgetés rontja a teljesítményedet, elfáraszt testi és lelki szinten egyaránt. A másik véglet is érvényes. Túl alacsony fordulatszám esetén nem éred el a maximális teljesítményt, de most maradjunk a tárgynál.

Kikapcsolódás kicsiben és nagyban

Számodra mi jelenti a kikapcsolódást? A kikapcsolás helyett sokkal helyénvalóbb az a fogalom, hogy átkapcsolás. Egy időre felejtsd el, amit addig nagy összpontosítással végeztél, még akkor is, ha nagyon élvezed. Ezt úgy tudod megtenni, hogy a figyelmedet áthelyezed egy másik tevékenységre.

Ha rendszeresen kikapcsolsz, akkor nem leszel kikapcsolva, hanem kifejezetten felgyorsulsz a céljaid megvalósításában.

Tanulj meg kikapcsolódni!

Egy korábbi tréningen az egyik gyakorlótársunk figyelemfelkeltő tapasztalatát osztotta meg velünk:

Járj a kedvedben!

Persze nem csak a kötelezettségek jöhetnek szóba! Kényeztesd Magad kellemes pillanatokkal! Íme néhány tipp:

 • Olvasás — A szórakozás és tanulás egyik legjobb módja.
 • Írj! — Naplót írni (igazi papírra, igazi tollal!) kiváló terápiás, öngyógyító és önfejlesztő eszköz. Írd ki magadból a fájdalmaidat, örömeidet, és bármit, ami csak történt veled. A legjobb minden este összefoglalni a nap eseményeit kiegészítve az érzéseiddel és kapcsolódó gondolataiddal. Ez növeli a tudatosságodat (emlékszel a definícióra: tudni, ami van, és átlátni az összefüggéseket), és este lévén kiváló nyugtató, napzáró rituálé lehet.
 • Vlogolj! — Lásd az előző pontot! A különbség az, hogy nem írsz, hanem kamerába mondod. Az önfejlesztő hatása sokszorosa az írásnak, mert a kifejeződés nem csupán a megfontolt gondolati síkon történik, hanem szóbeli és testi szinten is. Ezt a dús élményt fokozza a videófelvétel visszanézésének lehetősége. Itt most saját célú rögzítésre biztatlak, ám ha üzleti vagy csak önkifejezési céllal szívesen megosztanád a felvételeket a világgal, akkor ahhoz itt adok bevált tippeket.
 • Barkácsolás — A szellemi munkát nagyon jól ellensúlyozza egy kézügyességet fejlesztő tevékenység. Állíts össze egy polcot, varrj meg egy függönyt, vagy fess le egy padot.
 • Testmozgás — Oxigénnel látja el tested minden részét, felfrissíti elmédet. Sportolás után könnyebb a szellemi munkára összpontosítani.
 • Masszázs — Ellazítja a testet és a lelket. A lélek feszültségei testi oldalról is feloldhatók. Csodálatos módszer!
 • Fürdőzés — Magyarország a fürdőzés nagyhatalma. Irány a legközelebbi gyógyfürdő és csak válj eggyé a vízzel. A víz, mint természeti elem, mély nyugtató erővel hat a testedre és a tudatodra. A testi nyavalyák enyhülése extra bónusz.
 • Relaxáció — Nyugtató hatású a tested tudatos ellazítása. Figyelj minden egyes testrészedre, lentről felfelé haladva külön-külön feszítsd meg, majd lazítsd el. Érezd, ahogyan a feszültség távozik az adott területről. Csukott szemmel képzeld el, hogy egy kellemes helyen vagy, és időzz pár percig ebben az öngyógyító állapotban.
 • Légzés — Lassítsd le, és mélyítsd el a légzést hasi szinten. A tudati folyamatok hatással vannak a légzés minőségére. Fordíts meg a hatást! Tudatosan lassított és mélyített légzéssel nyugtasd meg a testedet és csendesítsd le a zaklatott elmédet.
 • Természet — Ha teheted gyakran menj ki az erdőbe, vagy csak a közeli parkba. A természet olyan regeneráló erővel rendelkezik, amely képes a negatív energiákat pozitívakká transzformálni. A kertészkedés is ide tartozik!
 • Alvás — Ne a mennyiségre, hanem a minőségre figyelj! Alvás során energiáid rendeződnek minden szinten. Mély alvásra elsősorban az elmédnek van szüksége. Hatása olyan, mint egy pici újjászületés. Ha szükséges igyál este nyugtató teát.
 • Egy csésze gyógytea — Nagyon jó minőségű teák közül válogathatsz. A gyógynövények segítik a testi és tudati regenerációt, hogy a kibillent egyensúlyt vissza tudd állítani. (Tipp nyugtatásra: citromfű, orbáncfű, vagy teakeverékek — a legjobb: Herbária nyugtató tea.)
 • Magány — Bármennyire is függesz más emberek társaságától, fontos, hogy időnként lecsendesedve visszavonulj. Rövidebb vagy hosszabb időre, ez csak rajtad áll. Ilyenkor gondolkodj a jövődről, a céljaidról, problémáidról, s mindarról, ami fontos az életedben, vagy csak élvezd a csendes egyedüllétet…

Ezt tedd kiégés ellen — ha már baj van!

Ha felismerted magadon a kiégés tüneteit és azok tartósan jelen vannak, akkor négy választási lehetőséged van:

 1. öngyógyítás
 2. mindkettő
 3. egyik sem

A teljes felelősség vállalása

Aki tehát döntésképes, ha szüksége is van kezdetben egy szakember segítségére, jobban teszi, ha mielőbb a saját sarkára áll, és felvállalja a teljes felelősséget az életéért. Felelősséget vállalva a múlt szennyeséért és egy patyolattiszta jövőkép megalkotásáért.

Így segíts magadon!

Íme a folyamat, amely segíthet a romok eltakarításában és egy új életszakasz beindításában. Bízz magadban: te vagy a fő oka a kialakult állapotodnak, s ezért ugyanígy te leszel a felépülésed oka is. Az alábbi tippek segíthetnek felállni a padlóról, ugyanakkor az állapotodtól függetlenül mindig korrekciós lehetőséget biztosítanak az önfejlesztésben. Amikor lelkileg viszonylag jobban vagy, akkor vágj is bele! Gyerünk!

Stresszoldás— ez a legjobb módszer kiégés ellen

A fenti tippcsokor nem teljes, a célom az, hogy megfontolandó támpontot adjak a kiégés szindróma tüneteinek elkerüléséhez vagy, ha már baj van, akkor az önerőből történő felépüléshez. Minden tétele önmagában alkalmas a stresszoldás elősegítésére. E témákra a közeljövőben még külön-külön visszatérek. Mivel a kiégés megelőzése fontos, ezért, ha már a stressz eleve része az életünknek, legyen annak oka bármi is, akkor alkalmazzuk a stresszkezelés bevált technikáit. Remélem, hasznosnak tartod ezt az összefoglalót!

Vlogger • Trainer • Entrepreneur • 50 • Hungary • Communication + Self-Confidence • I transform my thoughts into words … soon in English • youtu.be/rZQ_BMHW5tI

Vlogger • Trainer • Entrepreneur • 50 • Hungary • Communication + Self-Confidence • I transform my thoughts into words … soon in English • youtu.be/rZQ_BMHW5tI